Ga naar de inhoud

Aanbod

Schoolleiding

Waar staat het onderwijs op jullie school over 5 jaar? Technologie zal hoe dan ook een grote rol spelen. Op welke manier krijgt dit een duurzame plaats?

Als we in gesprek gaan, zetten we op een rijtje wat er nu al goed gaat, we formuleren waar we naartoe willen, en samen kunnen we doornemen welke stappen nodig zijn. Hoe dit er concreet uit kan zien voor docenten en leerlingen is hieronder te lezen.

Eerst het doel, dan de tool.

Docenten

Mijn werkwijze is om docenten tijdens sessies zelf aan de slag te laten zijn met werkvormen en toepassingen die ze in de les de volgende dag kunnen inzetten. De onderwijskundige visie is altijd het startpunt. Eerst het doel, dan de tool.

Het is mijn ervaringen dat docenten deze praktische insteek als prettig ervaren. In de loop der jaren heb ik veel toepassingen leren kennen, uitgeprobeerd en getest in mijn lessen. Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan in wat wel en wat niet werkt.

Het doel is om de gereedschapskist van docenten te vullen zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer het inzetten van technologie een meerwaarde heeft voor het leren van leerlingen en wanneer niet. 

Technologie kan het onderwijs versterken maar technologie kan slecht onderwijs niet vervangen.

Leerlingen

Voor de leerlingen kan ik een lesprogramma aanbieden dat bestaat uit het leren omgaan met devices zoals iPads, laptops en hun telefoon. Van het aanzetten en inloggen, opslaan van bestanden in de cloud en het toepassen van de meestgebruikte software pakketten. Hierbij staat het vergroten van zelfredzaamheid van de leerlingen centraal. 

Ook ‘veilig online’ zijn en het nut en de gevaren van social media zijn thema’s die aan bod komen tijdens deze lessen. Op een goede manier gebruik maken van de zoekmachines die er zijn, weten welke afbeeldingen je kunt gebruiken en welke bronnen betrouwbaar zijn. De eerste stappen op het gebied van programmeren horen ook bij mijn aanbod.

Het verzorgen van een ouderavond over het online leven van hun pubers behoort ook tot de mogelijkheden.

Jonge mensen weten beter hoe ze op de knoppen moeten drukken maar ze weten niet hoe media op hun knoppen drukken.

Maak een connectie op LinkedIn, volg me op Twitter, abonneer je op mijn YouTube kanaal, lees mijn Blog en bekijk mijn Instagram account of meld je aan voor mijn nieuwsbrief vol met praktische tips

Nieuwsbrief