Ga naar de inhoud

Het doel van de tool: Yurls

  • door

Voor collega’s maak ik een yurls pagina met ICT-toepassingen die in de klas in te zetten zijn. Naast de link naar de website, een filmpje en een handleiding wilde ik ook graag een blog met ervaringen. Hierbij mijn blog over het gebruik van yurls.

Ik leerde yurls kennen via spons edutrainers ik denk dat het 2013 geweest zal zijn. Ik liep er eigenlijk tegenaan en was er niet echt naar op zoek. Ik maakte wel gebruik van symbaloo maar daar was ik eigenlijk niet zo over te spreken. Te veel gedoe en de lay-out sprak me niet echt aan met die blokjes. Puur op gevoel dus.
Toen maakte ik kennis met yurls het bleek het antwoord op een vraag die ik zelf nog niet gesteld had. Hoe deel ik online oefenmateriaal met leerlingen zonder dat het overzicht verloren gaat. We maakte gebruik van de ELO n@tschool maar daar kwam ook veel werk bij kijken. Mijn yurls pagina was openbaar dus niet alleen leerlingen van mijn school konden er gebruik van maken. Mijn pagina is de afgelopen jaren wel veranderd. Ik heb per hoofdstuk uit het aardrijkskunde boek een pagina gemaakt met verschillende boxen: handige links, oefenopdrachten en filmpjes. Het eerste jaar ben ik voornamelijk bezig geweest met het verzamelen van materiaal. Het daaropvolgende jaar heb ik alles netjes gerubriceerd. Welk filmpje hoort bij welk onderwerp of bij welke paragraaf. Daarom staan er ook nummertjes voor de filmpjes. Verder heb ik afgelopen jaar een verschil gemaakt in oefenopdrachten voor basis, kader en theoretisch. De kleuren van de boxen komen ook terug in de kleuren van de qr-opdrachten

.schermafbeelding-2016-08-07-om-12-37-42_orig

Waarom?
Ik zet yurls in om leerlingen op een zelfstandige manier bezig te laten zijn met de oefenstof. De opdrachten die op de site staan zijn vooral gemaakt met educaplay. Ik heb geen overzicht op hoe goed ze die oefeningen maken. Wel laat ik leerlingen een online oefenopdracht maken met behulp van google formulieren (achter een qr-code) ik heb dan zicht op hun prestatie en geef gericht de opdracht om een filmpje nog eens te kijken of een opdracht te oefenen of om nog eens naar de begrippen te kijken. Door het gebruik van yurls kunnen leerlingen altijd met de leerstof bezig zijn waardoor ik meer tijd heb om kleine groepjes meer aandacht te geven.
Ik zie niet alles wat ze doen. Het kan goed zijn dat leerlingen iets heel anders aan het doen zijn dan mijn aardrijkskunde opdrachten. Zeker nu leerlingen op de iPad werken heb ik minder zicht op hun scherm. Met Zuludesk kan ik leerlingen wel vast zetten op een site maar aangezien deze site zoveel links bevat, vind ik dat eigenlijk niet te doen. Noem het naïef of goed van vertrouwen. Ik merk het vanzelf tijdens de klassikale momenten of de gesprekjes die ik met leerlingen voer of ze wel of niet bezig zijn met de lesstof. Het is aan mij om de lesstof zo boeiend te maken dat ze niets anders willen dan met aardrijkskunde bezig te zijn.
Ik ben erg tevreden over het gebruik van yurls en zie ook dat meer en meer collega’s aan de slag willen. De meeste leerlingen weten hoe het werkt en kunnen er mee uit de voeten. Ik vind het gebruiksvriendelijk. Als een link het niet meer doet kan ik die meteen makkelijk aanpassen of verwijderen.