Ga naar de inhoud

Instagram

Op mijn Instagram account deel ik praktische tips om aan de slag te gaan met digitale geletterdheid in de klas. 

Iedere maand staat in het teken van een onderwerp of thema. Op dit gedeelte van de site deel ik meer achtergrond informatie bij mijn Instagram posts.

Wil je zelf aan de slag met de activiteiten maar vind je het lastig om te beginnen? Neem contact met me op, ik help je graag verder!

Woensdag woord-dag

Iedere woensdag staat in het teken van een woord of begrip dat te maken heeft met digitale geletterdheid. 

Woensdag 2 september

Een Avatar is een plaatje of foto bij je naam op je social media account. In games is een avatar een 3D figuur die je als speler bestuurt en vaak ook kunt stylen. 

Maakt een avatar je anoniem of is het juist veilig om af en toe niet je eigen foto te gebruiken?

Hoe denk ji hierover? hoe denken je leerlingen hierover? ga er eens over met ze in gesprek!

Wil jij een eigen avatar maken? Bekijk FaceQ of Bitmoji

Woensdag 9 september

Een browser is een programma om websites mee te bekijken. Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Opera zijn voorbeelden van browsers.

Welke browser gebruik jij? Is die nog up to date? Om veilig gebruik te kunnen blijven maken van internet is het belangrijk om je browser up to date te houden. Zo is het niet veilig meer om Internet Explorer te blijven gebruiken.

Het kan handig zijn om verschillende browsers op je computer te hebben staan, soms werkt iets niet in de ene browser en wel in de ander. Handig om dit uit te proberen en deze kennis met je leerlingen te delen. 

Woensdag 16 september

Door een misleidende sensationele titel wordt je verleid om te klikken op een filmpje of artikel. Makers van Clickbait verdienen geld uit reclame inkomsten, hoe meer clicks, hoe meer geld ze verdienen.

Titels zijn vaak herkenbaar door het gebruik van hoofdletters: En Wat Er Toen Gebeurde Zal Je Verbazen….

Of foto’s en afbeeldingen zijn zo gemanipuleerd dat je enorm nieuwsgierig bent om door te klikken. 

Woensdag 23 september

Desinformatie is het opzettelijk verspreiden van misleidende informatie. Makers willen hun publiek doelbewust bedriegen zodat hun lezers iets anders gaan geloven dan de waarheid.

Met het project ‘BeeReal’ wil netwerk Mediawijzer de weerbaarheid tegen desinformatie bij jongvolwassenen vergroten. 

In het najaar van 2020 zal er een activatietool en bijbehorend educatief materiaal ontwikkeld worden. Bekijk de website voor meer informatie. 

Woensdag 30 september

Emoji bestaat uit de samentrekking van afbeelding + schrift. Sinds 2010 is de emoji opgenomen in Unicode, dat is de internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen. Emoji betekent niet overal hetzelfde. Dat kun je in dit filmpje zien.  Wil je spraakverwarring voorkomen? Bekijk dan emojipedia.

Wil je meer raadspelletjes met emoji? Bekijk dan deze bijdrage van lekker leven met minder.

Juffrouw Femke heeft op haar site wat lestips staan.

Woensdag 7 oktober

Een firewall is een beschermingstechnologie die delen van een netwerk van elkaar scheid. Inkomende en uitgaande gegevens pakketten worden in de gaten gehouden. Het is een soort digitale poortwachter die controleert of alles wat naar binnen wil ook wel naar binnen mag. Een firewall is dus een belangrijk onderdeel van je beveiliging. 

Woensdag 14 oktober

Grooming = online kinderlokken. Slachtoffer? meld jezelf bij helpwanted.nl voor tips en adviezen. Bekijk hier het filmpje om een indruk te krijgen van de werkwijze van de online kinderlokkers.

Woensdag 21 oktober

Hacken = iemand probeert toegang te krijgen tot de gegevens van iemand anders via het gebruik van een computer en een netwerk. Dit is strafbaar wanneer dit gebeurt zonder toestemming. Computervredebreuk is een ander woord voor hacken. 

Steeds meer jonge mensen zijn nieuwsgierig naar wat hacken inhoudt, hierbij houden ze niet altijd rekening met het feit dat ze een strafbaar feit plegen. Jongeren willen graag hun skills laten zien en zijn benieuwd tot hoever ze kunnen gaan. Goed om hier in de klas aandacht aan te besteden. Ga het gesprek aan met de leerlingen: wat is hacken, wanneer is dat strafbaar, wanneer is het gevaarlijk, hoe kunnen we voorkomen dat we gehackt worden. 

Remco Pijpers schreef het boek geh@ckt speciaal voor de bovenbouw van het PO maar ook in de onderbouw van het VO is het voor leerlingen nog steeds een leuk boek om te lezen. Lees het voor in de klas.

Woensdag 28 oktober

Identiteitshack: wanneer iemand zich voordoet als iemand anders dan is er sprake van een identiteitshack. Er zijn makkelijk nepaccounts aan te maken met foto’s die overal te vinden zijn. Wees alert op accounts met een spel-fout in de naam. Check het account @official_jufflorh maar eens. Dat ben ik…..niet. Het is een onschuldig gebbetje wat bijna 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Melding doen bij de betreffende app is de eerste stap. 

Woensdag 4 november

Joy of missing out is het tegenovergestelde van Fear of missing out. Kies weer eens even voor de offline contacten en activiteiten! Dus hup, nadat je dit bericht gelezen en geliked hebt snel weg die telefoon en hup naar buiten!

Woensdag 11 november

Een karikatuur is een humoristische voorstelling van een persoon, een situatie of bijvoorbeeld gedrag. Dit is een positieve benadering maar steeds meer mensen (in het onderwijs) zijn bang dat er van hen een karikatuur ontstaat omdat ze ongewenst gefilmd zijn tijdens het uitvoeren van hun beroep. De grens is dun tussen het ge/misbruiken van beelden van iemand anders. Soms is een karikatuur bedoelt als satire en soms wordt er iemand belachelijk gemaakt. Hoe weet je nu wat waar is? Ga op zoek naar de bron van het beeldmateriaal, zo weet je of je mag lachen of geschikt moet zijn. 

Woensdag 18 november

In een lifelog verzamel je je eigen data. Niet zoals op Insta, Facebook of Snap om te delen met anderen maar om je eigen dagboek bij te houden. Er zijn camera’s te koop die je op je jas kunt spelden en die iedere zoveel tijd een foto maakt. Daarnaast zijn er ontzettend veel apps die van alles van je bij kunnen houden als je dat wilt: aantal stappen dat je loopt, gemiddelde hartslag en ga zo maar door. Wil je dat? Wil je dat het ergens opgeslagen is van jouw? Bedenk goed wat je met die data doet! Mooi om aan het einde van het jaar allemaal lijstjes te krijgen: je meeste gedraaide nummers op Spotify, Tweets met de meeste interactie, hoogtepunten op Facebook, goed voor je geheugen! Mooi als naslag voor jezelf. 

Woensdag 25 november

Een meme kan verschillende vormen hebben, je kunt ze herkennen aan een typerende afbeelding met wisselende teksten erbij. Deze worden verspreid via social media en tijdens hun verspreiding evolueren de memes zich. De ontvanger past de tekst aan bijvoorbeeld waardoor deze voor nog meer herkenning binnen een groep zorgt. 

Woensdag 2 december

Eigenlijk horen de nulletjes en eentjes natuurlijk bij de B van het Binaire systeem. In de communicatie tussen computers wordt vaak gebruik gemaakt van het binaire systeem. Een leuke activiteit in de klas is het binair schrijven van je naam. Bekijk deze lesactiviteit van CodeKinderen.nl. 

Woensdag 9 december

Programmeren is net puzzelen, je zoekt de weg naar de juiste oplossing. Onderweg kun je makkelijk een misstap maken, maar door verschillende oplossingen te proberen lukt het vast. Geef niet op is een belangrijke boodschap als je aan de slag gaat met programmeren

Woensdag 16 december

Programmeren is net puzzelen, je zoekt de weg naar de juiste oplossing. Onderweg kun je makkelijk een misstop maken maar door verschillende oplossingen te proberen lukt het vast! Geef niet op is een belangrijk boodschap als je aan de slag gaat met programmeren.

Januari: Informatievaardigheden

December: Computational thinking

Dinsdag 1 december

Een nieuwe maand, een nieuw onderwerp. Komende maand staat computational thinking centraal. Ik deel tips en ideeën om over na te denken of om mee aan de slag te gaan in de klas!

Donderdag 3 december

Bij compuational thinking gaat het niet alleen maar om nulletjes en eentjes op een computer. Je kunt hier zeker ook het gesprek over voeren. Een activiteit over computational thinking zonder technologie is een unplugged activiteit. Het volgen van een recept voor het maken van een taart of het strikken van je veters. Aan welke activiteiten denk je nog meer? Laat je leerlingen eens een stappenplan schijven. 

Bekijk dit filmpje voor meer inspiratie. 

vrijdag 4 december

Helpt computational thinking om de hersencapaciteit te verbeteren? Wat denk jij?

Over computational thinking zijn een aantal misvattingen hierover schreef Vernieuwenderwijs een blog.

Maandag 7 december

Deze week is het #CSEdWeek het doel is om VO leerlingen te inspireren om met computer science aan de slag te gaan. Het thema van dit jaar: #CSforSocialJustice op meerdere plekken op de wereld zal Hour of Code gedaan worden. Wil je daar zelf ook eens mee aan de slag? Bekijk de website hourofcode.org

dinsdag 8 december

Deze maand staat hier op iedere dinsdag een tip om aan laagdrempelig aan de slag te gaan met een programmeer game of app. Deze week wijs ik je graag op het spel Ko de Kraker. Leerlingen leren om Ko de juiste/snelste/kortste weg naar zijn maaltje te sturen. 

Donderdag 10 december

Als je een code hebt geschreven en hij klopt niet zoals je hem voor ogen hebt dan kan het zijn dat er een bug in je code zit. Loop alles nog eens goed na en haal de fout maar uit je code: debuggen heet dat.

 Vrijdag 11 december

Herhalen dus! Vaak kom je in online games veel herhalingen tegen, steeds opnieuw moet je weer punten halen om door te kunnen naar het volgende level. Zo’n herhaling heet een loop.

Maandag 14 december

Met behulp van functies kun je verschillende commando’s groeperen zodat je deze in een keer aan kunt roepen. In de app Swift Playground van Apple oefen je met het maken van functies door commando’s samen te voegen. 3x turnleft is hetzelfde als turn right. In het dagelijkse leven doe je ontzettend veel zaken op de automatische piloot. Bedenk eens uit welke handelingen het inpakken van je tas allemaal bestaat.

Dinsdag 15 december

Deze maand staat hier op iedere dinsdag een tip om laagdrempelig aan de slag te gaan met een programmeer game of app. Deze week wijs ik je graag op de app Swift Playground van Apple. Heb je een iPad of een Mac? Ga dan aan de slag met deze gratis app en leer stapsgewijs de programmeer taal Swift van Apple. Wil je er in de klas mee aan de slag met je leerlingen? Dat kan al vanaf jonge leeftijd, bekijk hier het programma Iedereen kan programmeren maar eens voor. 

Donderdag 17 december

Beauty and Joy of Computing is een mooi project dat is samengesteld door de universiteit van California en momenteel vertaald wordt naar het Nederlands. Hier wordt een koppeling gemaakt met vakken binnen het bestaande curriculum . Neem eens een kijkje of er iets voor je tussen zit!

Vrijdag 18 december

Maak je eigen apps is een uitgave van BoekTweePuntNul en het is bedoelt als introductie op het maken van een app. Er staat voldoende inspiratie mee waardoor je zelf aan de slag kunt gaan. Met behulp van een duidelijk stappenplan wordt je op weg geholpen om je eigen app te bouwen. Waar ga jij mee aan de slag de komende kerstvakantie?

(Het boek is helaas alleen nog maar als tweedehands te bestellen

November: Mediawijsheid

Maandag 2 november

De maand november staat in het teken van #mediawijsheid. Maar wat is het nu eigenlijk? 

De raad voor cultuur omschreef het in 2005 als volgt: “het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld”.

Dat klinkt misschien allemaal wat abstract dus daarom de komende maand iedere dag een tip!

Dinsdag 3 november

Hoe houd jij balans als het gaat om scherm tijd? Heb je een idee hoeveel tijd je bezig bent op je telefoon? Met social media? Ik ga de komende maand de uitdaging aan en mijn social media apps zijn na 20.30 niet meer beschikbaar!

Donderdag 5 november

Kijk eens kritisch naar alle social media accounts die je hebt. Waarom maak je er gebruik van? Wie volg je allemaal? Wat deel je allemaal? Het kan geen kwaad om je accounts eens op de schop te nemen. 

Vrijdag 6 november

Nu je toch zo kritisch bent geweest op je accounts gisteren is het misschien ook goed om te kijken wie er allemaal toegang heeft tot jouw account. Wat zien jouw volgers? Hoeveel geef je bloot? Wat zou je allemaal met een wildvreemde delen? Misschien is het beter om je account van een slotje te voorzien?

Maandag 9 november

Een van de competenties van het mediawijsheid competentiemodel is begrijpen hoe media wordt gemaakt. Deze kennis helpt je om actief kritisch en bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving. In de klas aan de slag met het maken van media maken kan op veel verschillende manieren. Leuk om met een greenscreen aan de slag te gaan. Maar eerst ga je natuurlijk in gesprek wat er allemaal in beeld moet komen. Op deze manier is er een mooie brug naar ‘nieuws’. Bekijk op mijn website meer informatie om aan de slag te gaan met een greenscreen.

Dinsdag 10 november

Deze week is het de week van de #mediawijsheid waarbij de nadruk ligt op je #digitalebalans en die ziet er bij iedereen anders uit. Wil jij weten hoe jouw digitale balans eruitziet? Doe dan de zelftest op digitalebalans.nl/zelftest je hebt het #zelfindehand 

Donderdag 12 november

Het stop woord van President Trump zal hopelijk over een aantal weken niet meer gehoord worden in het nieuws. Toch is fakenews of desinformatie echt wel iets waar we ons zorgen over mogen maken. Wil je in de klas aan de slag met dit onderwerp dan kun je gebruik maken van het materiaal van DROG

Vrijdag 13 november

Misschien is het verveling, misschien is het uit onvrede over het leven dat deze persoon zelf leidt, een soort van jaloezie of misschien is het wel gewoon iemand die betaald wordt om onrust te stoken in de online wereld. Alles wat een trol voor ogen heeft is een reactie uitlokken door bijvoorbeeld onwaarheden te delen of een zeer ongenuanceerde mening delen in een discussie. Een internettrol maakt vaak gebruik van een anoniem account. Maak melding van het account en blokkeer het account voor je eigen gemoedsrust. #zelfindehand 

Maandag 16 november

Tijdens de week van de #mediawijsheid is het vernieuwde competentiemodel mediawijsheid gelanceerd. Het oude model dateert uit 2012 en had een lineaire uitstraling. Het nieuwe model is rond model waarbij de competenties organisch met elkaar zijn verbonden. Mediawijsheid gaat erom dat je door media gelukkiger wordt, betere vriendschappen krijgt, gezond blijft, een leuke baan vindt, prettig je vrije tijd besteedt en je gehoord en gezien weet. 

Met dit model op zak kun je daar gericht invulling aan geven. Tijdens de rest van deze maand zullen er nog wat voorbeelden voorbij komen op dit kanaal!

Dinsdag 17 november

Om op een gezonde manier om te gaan met media en devices is het goed om binnen huis een schermvrije locatie aan te wijzen. Is de eettafel verboden terrein? Of kies je ervoor om de bank alleen maar te gebruiken voor een boek of TV kijken? Neem jij een scherm mee naar bed? Bij mij is de slaapkamer echt schermvrij!

Donderdag 19 november

In het nieuwe #mediawijsheid competentiemodel worden 10 gebieden van mediagebruik omschreven, vandaag staat gezondheid centraal. Op welke manier maak jij het meeste gebruik van media? Als ik ga sporten maak ik gebruik van Strava/Komoot of de app activiteit die hoort bij mijn horloge, soms zoek ik naar lekkere en gezonde recepten op internet. Samen met Liesbeth Mol heb ik een Pinterest bord aangemaakt waarop we gezonde smoothies delen, hartstikke leuk! Op welke manier maak jij gebruik van media als het gaat om gezondheid? Ga je bij ieder kwaaltje op zoek en weet je eigenlijk de diagnose al voor je bij een huisarts bent geweest? Wees kritisch op wat je leest. Benieuwd naar ervaringen van een bepaalde behandeling? Onthoud dat vooral de mensen bij wie iets NIET goed is gegaan hun verhaal delen. Dat zijn dus niet altijd goede bronnen.

Vrijdag 20 november

In het nieuwe #mediawijsheid competentiemodel worden 10 gebieden van mediagebruik omschreven, vandaag staat vrije tijd centraal. Welke plek neemt media in tijdens je vrije tijd? Ben jij koning of koningin Vakantieveilingen? Of scroll je lekker door Instagram en like je hier een daar wat? Misschien maak je zelf wel media als tijdverdrijf? Media heeft een grote rol in mijn vrije tijd, ik lees op een e-reader, ik ben veel op social media te vinden en TV kijken kan ik! Sporten doe ik ook veel in mijn vrije tijd maar ook daar speelt media een rol bij het opslaan van mijn gegevens: hoeveel calorieën heb ik deze keer verbrandt tijdens het padellen? Welke route ga ik vandaag fietsen met de mountainbike?

Maandag 23 november

In het nieuwe #mediawijsheid competentiemodel worden 10 gebieden van mediagebruik omschreven, vandaag staat geld centraal. 

Tegenwoordig kun je bijna alle zakelijke transacties online doen. Van het vergelijken van zorgverzekeraars tot het afsluiten van je hypotheek, online zijn de mogelijkheden ongekend. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je goed controleert of alle handelingen die je doet, veilig gebeuren. Is er een slotje bij het website adres? Heb je via verschillende manieren moeten inloggen? Welke handelingen die met geld te maken hebben verricht jij eigenlijk allemaal online? En hoe zit dat met je leerlingen? Hebben zij al een lesje internet bankieren gehad?

Dinsdag 24 november

Hoe houd jij balans als het gaat om schermtijd? Zit je er soms ook meer op dan je zou willen? Maak dan van je telefoon een nuttig middel en verwijder heel rigoureus alle ‘vrije tijd’ apps. Vind je dat iets te gortig? Verplaats ze dan naar het achterste scherm of in een onvindbaar mapje. Je kunt het nog onaantrekkelijker maken door je telefoon op ‘grijstinten’ te zetten. Dan is het maar saai op je telefoon.

Donderdag 26 november

In het nieuwe #mediawijsheid competentiemodel worden 10 gebieden van mediagebruik omschreven, vandaag staat onderwijs centraal.

Harvard ligt om de hoek met de komst van het internet! Grote universiteiten bieden online college’s aan die je vanuit je eigen huis kunt volgen! Het vergt wel wat om op afstand online courses te volgen maar als je echt wil, dan kun je ver komen. 

Vrijdag 27 november

In het nieuwe #mediawijsheid competentiemodel worden 10 gebieden van mediagebruik omschreven, vandaag staat persoonlijke ontwikkeling centraal.

Misschien volg je op Social media allemaal mensen die positieve berichten delen, mooie quotes waardoor je geïnspireerd raakt, misschien inspireer je zelf wel door via social media je eigen persoonlijke groei te delen? Voor mij is social media een bron van inspiratie als het gaat om mijn persoonlijke ontwikkeling, ik leer graag en ik deel graag. Ik hoop dat jullie me graag volgen om geïnspireerd te raken over #digitalegeletterdheid 

Maandag 30 november


Op deze laatste dag van de maand die in het teken stond van #mediawijsheid een boektip: meteen aanschaffen en lekker lezen, het boek Nep van Caja Cazemier. Dit boek maakt deel uit van de serie Lees je digiwijs van uitgeverij Zwijssen. Leuk voorlees of zelf lees voor voor kinderen in de bovenbouw van het PO.

Oktober: Cybersecurity

Donderdag 1 oktober

De maand oktober staat in het teken van cybersecurity! De komende maand deel ik tips over hoe je online veilig blijft. 

Vrijdag 2 oktober

Wil je veilig communiceren? Maak gebruik van versleutelde berichten. Whatsapp maakt gebruik van end-to-end encryptie. Bekijk dit filmpje waarin uitgelegd wordt hoe end-to-end encryptie werkt.

Maandag 5 oktober

Online shoppen is voor veel mensen tegenwoordig heel normaal. Je bent er zelf natuurlijk bij om dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren. In dit filmpje van Bright een aantal tips waar je op kunt letten als het gaat om online shoppen.

Dinsdag 6 oktober

Gebruik niet voor iedere toepassing hetzelfde wachtwoord! Klinkt misschien logisch maar toch is het verleidelijk om te doen. Heb je moeite met het onthouden van je wachtwoord? Zorg dan dat je 1 hele goede hebt en gebruik die voor je wachtwoord-manager. Lastpass is een goede wachtwoordmanager. In dit filmpje van de consumentenbond wat meer uitleg. 

Donderdag 8 oktober

Online bankzaken regelen gaat hartstikke goed. Dit kun je prima doen met de app van je bank. Denk er dan wel aan om zowel de app als je telefoon up to date te houden. Kies je mobiele netwerk boven een openbare WiFi verbinding! 

Meer tips? bekijk de website veiligbankieren.nl

Vrijdag 9 oktober

Laat je niet gebruiken als een geldezel! Het is strafbaar om je bankrekening te laten gebruiken voor illegale money transfers. Als de transacties gevolgd worden ben je als geldezel makkelijk te vinden. Bekijk deze infografic van vraaghetdepolitie.nl voor meer informatie en tips!

Maandag 12 oktober

Weet jij welke kruimels je allemaal achterlaat op het wereld wijde web? Er is vast van alles over je te vinden. Is dat erg? Dat is een goede vraag. In deze aflevering van het Klokhuis legt Remco Pijpers duidelijk uit waarom het handig is om te weten wat je allemaal deelt en met wie. 

Dinsdag 13 oktober

In plaats van een wachtwoord kun je beter gebruik maken van een wachtzin. In dit filmpje wat meer informatie en tips voor een goede wachtzin. Het filmpje dateert uit 2011 en er is nog Hyves te zien maar de tips blijven geldig. 

Donderdag 15 oktober

Phishing kan op veel verschillende manieren voorkomen. Alert zijn op onbekende mail-adressen met ongewenste bijlages blijft belangrijk. Oproepen van vertrouwde bedrijven mogen ook met de nodige argwaan bekeken worden. Bekijk goed welk email adres de afzender gebruikt, het taalgebruik in de mail is niet altijd van hoog niveau. 

Bekijk dit filmpje van XS4ALL voor meer tips.

Vrijdag 16 oktober

Bescherm jezelf! Ook al heb je een stevige firewall en een prima virusscanner, ook door je eigen gedrag kun je jezelf in ‘onveilige’ situaties brengen. Door zomaar een USB-stick in je computer te stoppen, of je computer ‘open’ te laten staan op een plek waar ook andere mensen zijn. 

Dit spel helpt je om bewust te worden van de gevaren en geeft tips zodat je het zelf kunt oplossen. Hiermee bescherm je jezelf. 

Maandag 19 oktober

In dit geval heb ik het niet over COVID-19 maar een virus op je computer. Een computervirus wordt doelbewust gemaakt om computers en systemen te infecteren. Soms voor de lol maar vaker om het de gebruiker zo moeilijk mogelijk te maken. Maak je gebruik van een anti-virus programma? Enorm verstandig om wel te doen.

Zorg ook dat je programma’s up to date zijn en blijven.

Dinsdag 20 oktober

Is dat biometrisch inloggen eigenlijk wel veilig? Je laat tenslotte overal je vinger afdruk achter en ook je foto is makkelijk bereikbaar. Lees hier meer over biometrisch inloggen.

Donderdag 22 oktober

Hoever ga jij voor vriendschap? Welke cybercrime activiteiten onderneem jij? Speel het spel en ervaar hoe gevaarlijk makkelijk je een cybercrime begaat. 

Vrijdag 23 oktober

Wil je meer weten over het opgeruimd houden van je computer? Lees dan hier meer informatie over de Kondo methode digitaal.

Maandag 26 oktober

Hoeveel is jouw data waard? Check het via deze calculator van The Financial Times.

Dinsdag 27 oktober

Ik gaf je al de tip om gebruik te maken van een wachtwoordmanager, een wachtzin in plaats van een wachtwoord of je maakt ondertussen al gebruik van een biometrisch wachtwoord. Ook daar kleven nadelen aan. De laatste tip gaat over het gebruik van 2FA: twee factor authenticatie. Naast het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord heb je nog een 2e stap nodig om toegang te krijgen tot je account. Een extra code via SMS of een code via een token of een app. Verdiep je eens in de mogelijkheden om jezelf en je gegevens nog beter te beveiligen.

Donderdag 29 oktober

Online is er ook een goede manier om veilig je identiteitsbewijs te delen met instanties. Maak gebruik van de app: Kopie_ID hiermee scan je met je telefoon je document en kun je er een watermerk opzetten en eventueel informatie wegstrepen. Doen hoor! Geef je identiteit niet zomaar als een cadeautje weg!

Vrijdag 30 oktober

Bescherm jezelf, lees een boek! Bestel ‘ik weet je wachtwoord’ van Daniel Verlaan via DasMag.

Alvast even checken wie je wachtwoord allemaal al weet? Controleer via Have I been Pwnd of je gegevens ergens te grabbel liggen.

September: ICT basisvaardigheden

Dinsdag 1 september

ICT basisvaardigheden zijn de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de kennis van computers en netwerken te begrijpen. Om te kunnen omgaan met verschillende soorten technologieën en om de bediening, de mogelijkheden en de beperkingen van technologie te begrijpen. (bron SLO.nl)

Donderdag 3 september

Gebruik jij hippe kabelbinders of gebruik je een opengeknipt toiletrolletje om je kabels bij elkaar te houden. Het kan geen kwaad om je kabels af en toe even goed te controleren. Hoe zit het met de kabels in je klas? Een grote kluwen of netjes weggewerkt? 

Op dit Pinterest bord heb ik een aantal handige tips bij elkaar gezet, laat je inspireren!

Vrijdag 4 september

Is je WiFi verbinding wel veilig? Heb je een wachtwoord moeten invullen of kon je zo verbinden? Zorg dat je WiFi verbinding beveiligd is zodat onbevoegde niet ongevraagd van je draadloze netwerk gebruik kunnen maken.

Maandag 7 september

Je device kan UIT! Af en toe je device even helemaal uit zetten kan geen kwaad. Sterker nog het is niet alleen goed voor je device maar ook voor jezelf is het verstandig om even niet bereikbaar te zijn. 

Het zorgt voor een betere focus om af en toe (1x per dag!) even helemaal uit te zijn en onbereikbaar.

Dinsdag 8 september 

Zorg dat je een onderwerp regel gebruikt in je mail. Stel bijvoorbeeld een vraag in je onderwerp-regel de ontvanger weet dan meteen waar het over gaat en of hij of zij de juiste persoon is die je kan helpen. 

Donderdag 10 september

Hoe navigeer jij op je device? Heb je alles netjes in mapjes staan of maak je gebruik van de zoekfunctie op je computer? 

Vrijdag 11 september

Maak jij al gebruik van een wachtzin? Bekijk deze gratis online cursus van de consumentenbond over veilige wachtwoorden voor meer tips.

Maandag 14 september

Als je de hele dag achter je toetsenbord hebt gezeten dan is het goed om je polsen, handen en vingers weer lekker soepel te maken. Je kunt hierbij gebruik maken van verschillende oefeningen. In dit filmpje speciale Yoga oefeningen voor handen en vingers.

Dinsdag 15 september 

Altijd een nette e-mail handtekening? Maak gebruik van Mailbum.

Donderdag 17 september

Soms is het nodig om veel achter je device te zitten maar het is goed om dit op een gezonde manier te doen. Houd de tijd dus in de gaten, sta op en loop af en toe weg bij je computer. Lastig om dit te realiseren? Maak gebruik van een timer!

Vrijdag 18 september

Je kunt je personal computer zo personal maken als je zelf wilt. Gebruik je eigen foto’s als achtergrond of kies een mooi lettertype. Ga op zoek naar de instellingen op je device en maak je device helemaal van jou!

Wil je een mooi lettertype gebruiken? kijk eens bij messletters.

Maandag 21 september

Je neemt je device tegenwoordig zo makkelijk met je mee dat het goed is om na te denken hoe je je device dan beschermt. Investeer in een goede cover of beschermhoes. Je kunt dit overal bestellen maar ik merk dat ik het zelf fijner vind om dit vast te houden en te controleren hoe stevig en sterk de bescherming is. 

Ga dus vooral op onderzoek uit!

Dinsdag 22 september

De mailtip van deze week gaat over het ‘lezen’ van je mail. Kies 3 momenten op een dag om tijd aan je mail te besteden. Lezen en meteen actie ondernemen door te reageren of een actiepunt op je to do lijst te zetten. Zo blijft het leven leuk!

Donderdag 24 september

Microsoft Word, Google Docs of Pages van Apple, welke je ook gebruikt, het is goed om te investeren in de mogelijkheden. De een bekijkt filmpjes op YouTube, de ander vraagt iemand die het al goed weet en kijkt af en weer een ander kijkt wel wat werkt door her en der wat knoppen aan te klikken. Hoe pak jij het aan? Probeer eens uit wat bij je past! Het helpt je hoe dan ook om te investeren in de basis mogelijkheden van een programma.

Vrijdag 25 september

Microsoft PowerPoint, Google presentaties of Keynote van Apple, welke je ook gebruikt, het is goed om te investeren in de mogelijkheden. De een bekijkt filmpjes op YouTube, de ander vraagt iemand die het al goed weet en kijkt af en weer een ander kijkt wel wat werkt door her en der wat knoppen aan te klikken. Hoe pak jij het aan? Probeer eens uit wat bij je past! Het helpt je hoe dan ook om te investeren in de basis mogelijkheden van een programma.

Bekijk hier hoe het niet moet!

Maandag 28 september

Microsoft Excel, Google Spreadsheets of Numbers van Apple, welke je ook gebruikt, het is goed om te investeren in de mogelijkheden. De een bekijkt filmpjes op YouTube, de ander vraagt iemand die het al goed weet en kijkt af en weer een ander kijkt wel wat werkt door her en der wat knoppen aan te klikken. Hoe pak jij het aan? Probeer eens uit wat bij je past! Het helpt je hoe dan ook om te investeren in de basis mogelijkheden van een programma.

Dinsdag 29 september

De mailtip van deze week gaat over het gebruik van regels. 

Bekijk hier hoe dat werkt in Outlook
Bij hier hoe dat werkt in Gmail.
Bekijk hier hoe je slimme postbussen gebruikt voor je Apple mail.

Met het gebruik van regels houd je je postvak IN overzichtelijk. Wil je liever geen mail ontvangen? Stuur dan zelf minder mail!

Maak een connectie op LinkedIn, volg me op Twitter, abonneer je op mijn YouTube kanaal, lees mijn Blog en bekijk mijn Instagram account of meld je aan voor mijn nieuwsbrief vol met praktische tips

Nieuwsbrief