Ga naar de inhoud

Op bezoek: Praktijkschool in Schijndel

  • door

Niels Wijnhoud is net als ik Apple Distinguished Educator. We hebben elkaar nog nooit ‘live’ gezien maar via Twitter en onze ‘ADE-berichtengroep’ hebben we toch al wel contact. Niels kan me helpen met het maken van mijn iBook dus ik nodig ik mezelf bij hem op school uit.

Altijd leuk om een school in bedrijf te zien. De school heeft niet zo veel leerlingen en die leerlingen zijn ook nog eens niet altijd allemaal op school. Sommige leerlingen zijn buiten school een stage aan het doen. Bij de plaatselijke supermarkt bijvoorbeeld. Om ook daar een lerende situatie te hebben (buiten het feit dat ze gewoon werkzaamheden verrichten die enorm leerzaam zijn) heeft Niels een multitouch-boek gemaakt met verschillende opdrachten erin. Leuk om te zien hoe hij dat heeft aangepakt.

Voor de verschillende praktijkvakken heeft Niels filmpjes gemaakt en die heeft hij ook in een multitouch-boek geplaatst. De leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met de praktijk opdrachten.

Juist voor de leerlingen op het praktijkonderwijs is het belangrijk om zelfredzaam te zijn. Daar is niet altijd kant en klaar materiaal voor beschikbaar. Dan zul je het dus zelf moeten maken. Materiaal met elkaar delen is gelukkig ‘gewoon’.

Niels en ik spraken samen nog over het vak ‘mediawijsheid’ en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Het belang van delen is groot: alleen ga je sneller maar samen kom je verder!

Als iedereen het wiel zelf gaat uitvinden dan blijf je bezig, het kost tijd en misschien ook wel frustratie! Verloren energie die je beter ergens anders in kunt stoppen.